Studio Theolin
A design studio specialising in events and experiences promoting human interaction and serendipitous moments.
alla11.jpg

blog

Sveriges Designer (in Swedish)

I vintras kontaktade valberedelsen hos Sveriges Designer mig. De frågade om jag var intresserad av att sitta som ledamot i styrelsen det kommande året. Nu har jag blivit inröstad! Och här kan ni läsa en sammanfattning av min svar på deras intervjufrågor:

Beskriv i korthet din karriär och din verksamhet som designer.

Jag heter Jenny Theolin, Creative Director med grafisk design i grunden.

14 år i London, en livstid utomlands och en mängd erfarenheter senare har jag nu flyttat hem till där jag föddes, Stockholm.

Jag driver byrån Studio Theolin, f.d. Soapbox & Sons, som sedan två år specialiserar sig inom branding, design och event marketing.

2004 tog jag min BA (Hons) i Design Studies på London Guildhall University. Mellan 2004 och 2012 var jag formgivare och art director på olika byråer – stora och små. Sedan 2012 har jag först och främst jobbat som egenföretagare och föreläsare. Ni kan se hela mitt CV här.

Som Studio Theolin sätter jag ihop teams av specialister beroende på brief; både stora branding projekt till mindre konsultuppdrag, vi klarar det mesta!

Sedan flytten hit för ett år sedan, har jag lanserat #GlugStockholm, kurerat en utställning på Berns Hotel, jobbat som Industry Leader och Industry Assessor på Hyper Island och föreläst i Communication Design på Berghs. Jag har också representerat sverige som @Sweden på Twitter i en hel vecka där jag, bland annat, lanserade hashtaggen #CreativeSweden.

Förutom detta så har jag gjort PR och marknadsfört en boklansering i London, samt inför lanseringen av ett gym i Stockholm. Jag har också hunnit med att marknadsföra och projektleda ytterligare tre fotografiska utställningar.

Jag föreläser på flera olika skolor och universitet, och har varit Graphic Design Teacher på Shillington College i London.

Jag är frilansjournalist och skriver mycket för designbranschen. Jag har intervjuats av BBC Radio, filmats av BBC News, skrivit åt tidningar som Design Week, Creative Bloq, Grafik Magazine och Digital Arts Magazine – plus är medförfattare av två böcker: Work for Money, Design for Love av David Airey och Becoming a Successful Art Director av Steven Brower. Jag har också talat vid flera designkonferenser såsom: BLAB i Manchester, Glug London och Small Talk i Birmingham.

Är det någon specifik fråga som du vill driva för Sveriges designers räkning?

Jag skulle vilja fokusera på det digitala och skaka om traditionerna i branschen. Min karriär i London har uppmärksammat mig på många områden i Sverige som behöver pushas och bearbetas. Jag är en ambassadör för alla som vill starta eget, och är väldigt pro-samarbete; och det vill jag ser mer av.

Men det finns även det jag vill se mindre av. Detta innefattar områden som free-pitching och den konservativa och ofta traditionsbundna strukturen. Det känns dessutom som att grafisk design inte får tillräckligt mycket uppmärksamhet. Det är just därför jag lanserade #GlugStockholm; för att bilda en väldigt social och avslappnad miljö för kreatörer att kunna träffas och förhoppningsvis börja samarbeta och på så vis dela med sig mer. I samma veva har jag också startat Creative Breakfast Club.

Hur skulle du som styrelsemedlem vilja förändra Sveriges designer?

Sverige (speciellt Stockholm) satsar för närvarande mycket på start-ups och tech, och jag vill att Sveriges Designer ska vara i framkant inom dessa områden.

Hur kan du bidra, exempelvis med kontakter, till Sveriges designer som styrelsemedlem?

Ordentligt.

Mitt nätverk sträcker sig från byråer, PR och media, individuella illustratörer, konstnärer, fotografer till de bästa grafiska formgivarna i världen (IMO). Jag har sammanlagt samarbetat med över 500 stycken kreatörer som CD och kurator. Mitt fokus skulle vara att marknadsföra Svenska Designer på rätt sätt OCH samtidigt marknadsföra era medlemmar. Det finns många roliga och kreativa möjligheter här.

Är det något specifikt område som exempelvis juridik, ekonomi, medlemsförmåner eller utbildning som du vill engagera dig i för Sveriges designers räkning?

Definitivt utbildning. Branschen förändras så snabbt, och utbildning på byråer, hos kund samt för studenter är därför superviktigt för att alla ska vara uppdaterade. Jag arbetar åtminstone 50% med att utbilda och forma morgondagens designers.

Jag vill också utbilda inom hälsa. 2010 drabbades jag av Work Related Upper Limb Disorder (RSI / grov musarm) på grund av överarbete. Det finns också många problem med depression och ångest inom branschen. Jag vill gärna främja en hälsosam miljö och karriär för de som arbetar vid en dator hela dagarna. Jag skrev en artikel om detta en gång i tiden.

Sist men inte minst, PR. Svenskar är dåliga på att skryta. Jag skryter gärna åt dem. Vi har så otroligt mycket talang i sverige, och jag tycker det borde firas och hissas upp mycket mycket mer. Jag har börjat arbeta på en artikel som heter ‘Creativity in Sweden’ och har redan fått intresse från ett par internationella design tidningar som vill publicera den. Och, om jag skulle sitta med i Sveriges Designer, skulle ett samarbete som sådant vara en underbar början.

Jenny TheolinComment